Messieurs de Théding

Jeden z přenosů z hnízdění poštolek obecných, který sledujeme skoro tak dlouho jako poštolky na našem balkoně, je přenos z lotrinské vsi Théding (viz info).  Vloni se tam poštolky rozhodly, že nebudou hnízdit v připravené budce v podstřeší domu vybavené kamerou. Kam se odstěvaly nebylo zcela jané. Snad do  starého vraního hnízda (viz Nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý).

Všichni netrpělivě očekávali, zda letos nějaké poštolky pod kamerami v Théding objeví. Léta poštolkami využívaná budka zaujala nový poštolčí pár. Samec byl velmi mladý, ještě nepřepeřený, takže si ho pozorovatelé pletli se samicí. Té se ovšem stará budka zřejmě příliš nelíbila a začala snášet vejce v neobsazené budce sousední. Na videu níže můžete pozorovat jejich šťastný rodinný život v nové budce:

Nerušilo ho nic kromě občasné noční návštěvy jejich sousedky sovy pálené.

Sovy se totiž usadily v jiné budce  v podstřeší téhož domu, vzdálené od poštolčího obydlí přibližně 10m.

Situace u poštolek začala být vážná, když 20. května v době, kdy už se měla líhnout poštolčata, zmizel mladý samec. Samice jeden den proseděla na vejcích, druhý začala rozčileně létat ven a zase zpátky.  Ukázalo se, že příčinou jejího ročilení je nový samec, od jejího původního partnera snadno rozeznatelný, neb již plně jak se patří vybarvený. Začal se jí dvořit a velmi rychle uspěl. V přímém přenosu bylo byly si zvuky provázející opakované páření pouze slyšet. Nový samec začal samici zásobovat potravou, což se zrovna hodilo, protože na hnízdě přibylo postupně dalších pět hladových krků.

Dlouho ne neodvážil až dovniř do budky a i kořist předávala samici někde mimo záběry kamer.  První předávku na platformě před budkou vidíte na tomto videu:

Dnes odpoledne se už odvážil i dovnitř do budky a podrobně si prohlédl mláďata. Poštolčata mají opravdu štěstí v neštěstí, protože se z něj stal velmi starostlivý adoptivní otec.

Letošní události v Théding nám připomněli obdobné osvojení vajec a mláďat, k němuž došlo ve švýcarském Ittingenu v roce 2015 (info o přenosu). I tam v dob, kdy ještě samice seděla na vejcích, zmizel otec rodiny. Objevil se však samec. Se samicí se tehdy opakovaně pářil přímo v budce:

Opět byl od svého předchůdce snadno rozpoznatelný. Tentokráte díky tomu, že měl na noze kroužek. I on se stal dokonalým adoptivním otcem a vzorně se o poštolčí rodinku staral.

Kroužek na jeho pravé noze s číslem K 96599 pak odhalil, že on sám se ve stejné budce na střeše skladů IKEA v Ittinfgenu vylíhl v roce 2011. Ani to není zřejmě nic obvyklého.

V tomto příspěvku jsme použili videa, které ze záznamů kamer vytvořil Cyril Bour. Všechna vide z poštolčí a soví letošní sezóny najdete najdete na YouTube:

Více o událostech v Ittigen najdete na německém fóru Falken Foermchen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..