Jak se vypouštějí

„Naše“ poštolčata tráví čas od neděle 8. července v záchranné stanici. Pokud bylo vše probíhalo normálně, už by zřejmě i to nejmenší mělo za sebou první let mimo okruh naší i jejich domácí lodžie. Takto si ještě nějakou dobu na první volný let počkají. Nejspíše se teprve rozlétávají po tréninkové voliéře a možná už v ní mají i možnost natrénovat lov s živou myší…

Obecně existuje několik metod pro vypouštění dravců do přírody.

  • Asi nejpřirozenějším způsobem je adopce mláďat v hnízdě vlastního druhu ve volné přírodě, resp. v případě synantropního ptáků jako poštolky, třeba i někde v lidském sídle. Přidaná mláďata by měla věkově odpovídat těm, která už v hnízdě jsou. Důležitý je i odhad možností adptivních rodičů všechna mláďata uživit.
    Zajímavý pohled na to, co se děje v takovém poštolčích hnízdě po vložení cizího mláděte nabízejí letošní videoreportáže Roberta E. Fullera, které najdete na jeho stránkách (https://www.robertefuller.com/diary/kestrel-cam/) a kanále na YouTube. Adopce v tomto případě nebyla úspěšná, ovšem nikoliv proto, že by adoptivní rodiče mládě nepřijali. Mělo problémy s rovnováhou a neustále vypadávalo z hnízda, takže z něj nakonec muselo být opět odebráno.
  • Jako náhradní rodič může být použit i jiný druh.
    V záchranné stanici v Rokycanech tak před několika lety odchovávala mladé poštolky samice káněte (reportáž ČT).
  • Další metoda používá vypouštěcí klec, která se umístí na skálu, strom či budovu. Je konstruována tak, aby ptáky chránila před nepřízní počasí a zároveň jim umožňovala široký výhled. V průběhu několika dní si tak mají dravci možnost zafixovat okolní krajinu. Po otevření čelní mříže se pak mohou do klece vracet pro potravu dokud nejsou v letu a lovu samostatní.
    Takovýto způsob vypouštění je popsán např. v článku Vypouštění mláďat poštolky obecné na stránkách záchranné stanice Lipec.
  • Čtvrtou metodou je upravený sokolnický výcvik. Dravec se cvičí na místě budoucího vypuštění a ponechává se na tomto místě stále delší dobu přičemž se postupně místo přinášené potravy učí lovit živou kořist. Jak vzrůstají jeho dovednosti, tak se pozvolna osamostatňuje a ztrácí krotkost.
Ilustrační foto: © Sarinahornay [CC BY-SA 3.0 ], via Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..