Líhnutí, den čtvrtý

Časně nad ránem, ještě za šera se vylíhlo šesté, letos poslední poštolče. Jeho příchod na svět signalizovalo vyhození skořápky samičkou ve 4:35. O deset minut později, ve 4:45, se už samo poprvé objevilo pod chrující se samičkou v záběru kamery.

Líhnutí trvalo necelých 67 a půl hodiny. Ve dvou z předchozích sezón se šesti poštolčaty líhnutí trvalo 69 hodin v roce 2010 a 89 hodin 40 minut v roce 2014. V prvním případě nejmenší poštolče nepřežilo, ve druhém ano. Vliv na to neměl zřejmě časový rozdíl mezi prvním a posledním poštolčetem, ale množství potravy. Loňský rok byl vskutku rokem „myším“ a můžeme jen přát letošním poštolčatům, aby ten letošní byl taky takový.

Sameček předává samičce myše. Na hnízdě je už všech šest poštolčat. (2015/05/21)

Co se dělo dnes jinak?
  • Asi deset minut se drze v koutě u dveří promenoval, aniž by kdo zasáhl, holub a zkoumal možnosti pro zahnízdění v květináčích a pod rohovými policemi.
  • Nejmenší poštolče se při jenom z dopoledních krmení převrátilo na záda a zůstalo tak až do konce krmí.
  • Sameček se hned poté snažil samičku přemluvit nebo spíše jemně přetlačit, aby ho pustila sednout na poštolčata. Neuspěl. Samička mu zřetelně naznačila, aby se staral o své a letěl lovit.

 Sameček se snaží přemluvit samičku, aby ho pustila sedět na hnízdě (2015/05/21) .

Související články: