Staré a nové

O weekendu jsme se pokusili o alespoň částečnou pacifikaci lodžie po letošním hnízdění. Vyměnili jsme při té příležitosti podestýlku v hnízdní bedýnce a lepenkovou krabici vedle ní nahradili zbrusu novým košem.

Poštolky si změny moc nevšímaly. Od odletu poštolčat na začátku července se domácí pár i poštolčí mladík, co nás pravidelně navštěvuje, zdržují takřka výhradně na opačné straně lodžie. Asi to bude tím, že je to návětrná strana a v těchto dnech je tam o něco menší horko. Domácí sameček se dokonce začal intenzivně zajímat o staré hnízdo, vyhloubil a udržuje v něm hnízdní důlek. Když je samička doma nebo někde poblíž na dohled, tak se před ní na hnízdě předvádí.

Nový koš u dveří se vydal nejdříve prozkoumat poštolčí mladík. Bylo to v pondělí. Domácí sameček se na první obhlídku vydal až ve středu. Oba vlastně jen krátce přistáli na okraji koše a zadumaně hleděli dovnitř.

Ve čtvrtek ráno se domácí sameček opět před samičkou usilovně vrtěl na starém hnízdě. Na konci svého odpoledního pobytu na bidýlku nad starým hnízdem ale přeletěl na koš na policích u dveří a z něj do letošního hnízda. Chvíli jen tak hrabal v nové podestýlce a pak začal hloubit důlek celým tělem.

Celá akce nebylo o mnoho delší než 5 minut (13:41-13:47). Důlky tedy máme v lodžii nyní dva. Když přiletěla samička na noc, zvolil sameček k předvádění ten nový. Dnes ráno pak samička uletěla tak brzo, že ji už nezastihl, takže předvádění se nekonalo. Uvidíme, jak se budou preference dále vyvíjet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..