Hledej Lotranda

Jméno Lotrando jsme dali poštolčatům zřejmě oprávněně, kdepak Luvík… Hlavně po ránu a navečer, když není takové parno, totiž docela vyvádějí. Dnes, jako každé ráno, nás těsně před pátou probudil křik. Jak se později ze záznamů ukázalo, obletoval kolem nějaký vetřelec – pravděpodobně opět poštolčí mladík, který má ve zvyku občas přijít na návštěvu.

Když jsme pak kolem půl šesté pustili počítač, zjistili jsme, že v hnízdním koutě – na bidýlkách, v bedýnkách ani v policích pod nimi – nikdo není. Poštolčata už tou dobou byla zkrátka jinde. Začalo to v 5:07, kdy první poštolče slétlo na zábradlí:

Na vyhlídce na zábradlí byla pak po ránu všechna tři poštolčata:

Dovedou po něm už chodit i s dopomocí křídel jako po kladině:

O půl šesté, když jsme se začali pídit potom, kam zmizela, jsme je všechna zastihli na skříňce:

A nejenže se hravě dostala na skříňku pod oknem, zvládala hladce i přelet na zábradlí a zpět, i když někdy s mezipřistáním:

A také návrat do bedýnky:

Přesné přistát ovšem není tak jednoduché jako letět:

A pokud se přitom dostanete až na dno – třeba do starého hnízda – nemusíte to nutně prezentovat jako neúspěch, ale jako průzkum:

Naopak nejvyšším dosažitelným místem je polička nad hnízdem. Poštolče s červeným krouždem se do ní dostala v 7:36.

Od té doby to opakovaně zkouší, ale většinou se mu to nedaří. Prostor nad poličkou je opravdu nízký a i dospělé poštolky tam mají s přistáváním problém:

Od té doby, co se nám poštolčata rozlétala po lodžii, hrají s námi úspěšně hru Hledej Lotranda. Hra pravděpodobně nedosáhne takové oblíbenosti jako Hledej Walda. Dnes ráno jsme ji ale vyzkoušeli a nutno říci, že až tak jednoduchá není. Kromě toho, že se poštolčata mohou ukrývat v poličce nad hnízdem, kde je nelze odhalit, protože polička opravdu není v záběru žádné z kamer, mohou se ukrývat i na jiných důmyslných místech. K nejoblíbenějším patří police pod hnízdem:

Ano, na hořejších snímcích jsou Lotrandové tři, na dolním se, pokud budete pozorně hledat, vyjasní jeden z oblíbených úkrytů.

No a pokus se záběr některé z kamer v příštích hodinách a dnech výrazně změní nebo bude přenos přerušen, vězte, že se o to nejspíše postarala sama poštolčata. Kamery totiž bývají pro tyto letce začátečníky oblíbeným cílem pro přistání. Určitě už o něčem takovém uvažují…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..