Ocásky

Vždy nás pochopitelně zajímalo, která poštolčata, co se u nás vylíhla, jsou samečci a která samičky. Jediné vodítko, které jsme pro určení našli, je průvodce pro monitorování v terénu Raptors: A field guide for surveys and monitoring: Kestrel: http://www.eurapmon.net/sites/default/files/raptors_2nd_ed_010_kestrel.pdf.

Takto by se měla lišit horní peříčka na ocásku (svrchní ocasní krovky). Vlevo sameček, vpravo samička:

Samečci šedší peříčka a tenčí proužky, samičky hnědší peříčka a tlustší proužky.

Při kroužkování jsme poštolčatům ocásky zblízka vyfotili, ale fotografie nám moc platné nejsou. Nicméně – pro pořádek – v pořadí, v jakém dostávala kroužky (červený, modrý, černý)

Teď, když už jim ocásky trochu povyrostly a když se poštolčata ukazují zblízka pod kamerami na bidýlcích nebo doširoka roztahují křídla dole pod nimi, je vidět o něco více rozdílů.

V těch horních peříčcích se rozdíly hledají opravdu obtížně. Na barevnou interpretaci kamer se také moc spolehnout nelze. Nicméně na posledním snímku, kde je nahoře na bidýlku rozplácnuté poštolče s modrým kroužkem a dole pod ním usilovně mává křídly poštolče s červeným kroužkem, se zdá, že přeci jen to dolní poštolče má ona klíčová pírka šedší. Méně šedě ovšem vypadají na dnešním záznamu dopolední toalety; vpravo v popředí je poštolče s červeným kroužkem, v pozadí to s kroužkem modrým:

Je tam také, a i na ostatních snímcích z kamer, vidět nápadnější rozdíl v ocasních perech. Poštolče s červeným kroužkem má na ocasních perech oproti zbylým dvěma nápadně úzké proužky. Při vážení bylo taky o dost lehčí. Že by tedy sameček?

Snad ano. Rozhodli jsme se nakonec to promítnout i do jeho jména. Každoročně dáváme poštolčatům jména, přičemž na každý ročník dostane jméno začínající dalším písmenem v abecedě. Všechna v jednom ročníku měla až do loňska vždy stejné jméno, protože rozeznat je od sebe navzájem není snadné. Vloni díky kroužkům dostala i přízviska. Jelikož jsme v abecedě u L , pomýšleli jsme původně na Ludvíky, jakožto jméno hlavní. Nakonec jsme se ale rozhodli jinak a pojmenovali je následně:

  1. Lotrando Červenáček
  2. Lotranda Modřinka
  3. Lotranda Merula

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..