Zaostřeno na rorýsy

Poštolčata už jsou skoro týden ta tam a tak jsme jednu z kamer (tu označenou číslem 2) snímajících letošní poštolčí hnízdo přemístili stejně jako loni na zábradlí, odkud může sledovat reje „našich“ rorýsů. Původně jsme chtěli směrem k rorýsovníku otočit kameru snímající bidýlka nad starým poštolčím hnízdem. Ovšem nakonec se nám do toho moc nechtělo. Pohled dolů ze schůdků, když už se člověk ocitne nad zábradlím, není nám lidem domácím zrovna nejpříjemnější a v neposlední řadě, pokud se opět ukáže na bidýlku opeřený nocležník, chceme vědět, kdo to je.

Takže jsme zvolili pro sledování rorýsů stejné řešení jako loni. Po většinu dne se sice na kameře nic neděje, ale po ránu, v podvečer nebo kolem poledního, kdy mají rorýsí rodiče obvykle nejvíce napilno,  je máte šanci zahlédnout. Obvykle vyrážejí ze všech oddílů budky společně. Minimálně jeden pár už se asi taky ubytoval nad rorýsovníkem, kde je zřejmě nějaká vada polystyrenovém obkladu nebo odpadla mřížka ventilačního otvoru.

Z „našich“ rorýsů se budeme moci těšit ještě několik dní než jejich mláďata vyletí.  Můžeme – li soudit z budek, z nichž jsou k dispozici přímé přenosy, tak už by i u nás měla být docela velká mláďata.

Pokud  Vás zajímá, jak to vypadá u rorýsů doma, podívejte se na některý z online přenosů, jejichž přehled najdete zde. Ilustrační snímek je z našich oblíbených stránek Jerzyki webcam.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..