Kde jsou ještě k vidění

U nás už tedy poštolčí hnízdní sezóna skončila a skončila i na většině ostatních poštolčích hnízd sledovaných online. Někde předčasně jako u nás: V Brestu bylo prakticky ve stejný den poslední malé opuštěné poštolče převezeno do záchranné stanice (více v diskusi na stránkách tamního letošního přenosu).

Stále jsou zde ale ještě hnízda, kde jsou poštolky online k vidění. Většinou jsou to už jen mláďata po vyletění, která se vracejí do hnízda pro potravou přinášenou rodiči a na přespání. To se ovšem děje pouze, pokud je místo, kde se vylíhla, pro přespání dostatečně velké.  Takto je máte ještě šanci zahlédnout v Lausen (kamera); brzo už vyletí v Curychu – Schwamendingen (kamera-1,
kamera-2), alle i tam se budou zřejmě vracet na noc.

Asi nejvíce Vás budou zajímat kamery, před nimiž  ještě nějaký ten den poštolčata z pozdní snůšky zastihnete po celý den:

  • Mils bei Imst (kamery): poštolčata vylíhla 25.-.27. června.
  • Reinthal (kamery): před první z kamer producírují ještě nedopřepeřená poštolčata.
  • Hochelheim  (kamery): poštolčatům bude už kolem 25 dní.
  • Olsberg – Assinghausen (kamera): poštolčata ve věku asi 15-20 dní; k dispozici jsou letos pouze nepravidelně aktualizované snímky z budky
  • Fredericia (YouTube): poštolčata z druhé letošní snůšky (ta první skončila neúspěšně a nevysezená vejce byla opuštěna)
  • Nurmijärvi (kamera): poštolčata se vylíhla 18.-20.června
  • Wallingford (YouTube): poštolčata se vylíhla 12.-14.června (jsou tedy věkově nejblíže těm „našim“)

Na ostatních kamerách, které jsou ještě v provozu a jejichž přehled zde, zastihnete většinou už jen někoho z poštolčích rodičů. Ti totiž hnízda, pokud jsou zároveň praktickými místy pro přenocování mohou využívat po celý rok. Třeba budky v Hall in Tirol (kamera) nebo Hamburgu (kamera).

A konečně někde máte šanci zahlédnout jiné návštěvníky. Třeba sovu pálenou v Théding (kamera) nebo Otterwisch (kamera).

Poznámka

A protože vše je vždyčky jinak, než se na první pohled zdá, tak tu máme ještě jedno poštolčí hnízdo na doplněnou. V Alpen aan den Rijn letos první hnízdění skončilo zmizením samce v době, kdy samice ještě seděla na vejcích. Poštolky tam hnízdí v budce mezi balíky slámy v podstřeší jedné z chat campingu Polderflora  již řadu let. Samice, není jisto zda ta samá, si pro druhou pozdní snůšku vybrala jiné místo v podstřeší, kam byla nově na začátku července přemístěna i kamera. Od 6. července lze na ní sledovat dva  ještě nyní převážně ochmýřené poštolčí cvalíky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..