Webkamery přehledně

Poštolky on-line nebo online (pravidla českého pravopisu zřejmě připouštějí obě možnosti) sledujeme téměř tak dlouho jako poštolky „naše“. Přehled stránek, na nichž je takový přenos dostupný, si vedeme od r. 2013. Takové odkazy mají ovšem svá úskalí v tom,  jak jsou efemérní.  Buďto se vytratí počáteční nadšení sledovatelů či jejich možnosti hnízdo sledovat, rozhodnou se sledovat jiný ptačí druh, nebo prostě poštolky přestanou na sledovaném místě hnízdit. A to ani nemluvíme o tom, jak se mění prohlížeče a pluginy pro prohlížení videa.

Po řadu let, kdy jsme vždy vytvořili novou stránku s odkazy platnými pro daný rok, jsme se  vloni rozhodli převést vše do přehlednější podoby tabulky.  Najdete ji pod odkazy na stránce Falco tinnunculus onlineTabulka má šest sloupců:

  • kód země podle ISO 3166-1
  • název lokality
  • odkaz na www stránky přenosu a základní info o přenosu  (info obsahuje základní zjistitelné údaje o přenosu a hnízdě včetně jeho lokalizace)
  • odkazy na kamery
  • údaj o tom, zda je kamera on-line nebo offline a zda, pokud je online, zachycuje poštolky nebo jiný druh ptáků; nabývá hodnot:
    • on+ kamera on-line
    • on- kamera on-line, ale snímá jiný druh ptáků
    • off  kamera off-line
  • rok, kdy poštolky v dané lokalitě úspěšně či neúspěšně hnízdily (pokus o hnízdění se zaznamenává, pokud byla snesena vejce)

Hledat je v tabulce možno zadáním textového řetězce do políčka HLEDAT. Takto můžeme např. vyfiltrovat kamery, o nichž víme, že jsou aktuálně on-line a zachycují poštolky zadání řetězce on+ do vyhledávacího pole.

A co je letos ve světě přenosů z poštolčích hnízd nového?

V jihočeské Blatné poštolka snesla tři vejce, která ovšem již zmizela (viz. Velikonoční vejce).  Jako u první kamery se tak nicméně objevil rok 2018. Na jiných místech panuje čilé namlouvání, ale vejce se dosud neobjevila. Je mezi nimi několik pro nás kamer zcela nových:  třeba z Valladolidu nebo Poitiers.

A jako každým rokem na některých místech již neuvidíme poštolky, ale jiné opeřence. V Dettingenu opanovaly poštolčí budku kavky; poštolky se již v loni  odstěhovaly do starého vraního hnízda na smrk asi 500 m vzdálený (viz. info z kostelní věže).

Kavky se objevují i jinde, ale zatím se jim nikde nepodařilo nanosit tolik stavebního materiálu na hnízdo a tak zřejmě není všude ještě vše rozhodnuto.

Závažnějším konkurentem je sokol stěhovavý. Na snímku z Rosenheimu vidíme, že nad poštolkami nemá zřejmě navrch jen tak pro nic za nic:

Vystřídali poštolky letos i v Nettetalu, kde poštolčí pár zřejmě definitivně vyklidil pole:

Dalším častým konkurentem jsou holubi. Mimo hnízdo v Otterwisch (na snímku níže), kde jejich vejce nyní již zmizelo,  se usadili i v Birminghamu.

 

Ale nic zatím není definitivní; sezóna teprve začíná a teprve uvidíme, čím vším nás ještě překvapí…

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..