Zlodějka

Která jiná nežli straka, že? Pověst má v tomto ohledu nevalnou. Je to ale pták nejen vysoce inteligentní (jako ostatně všichni krkavcovití), ale i z pohledu člověčího nadmíru užitečný, neb  loví hraboše a pojídá přezimující hmyz. Užitečný je i z pohledu poštolek, neb tyto s oblibou využívají opuštěná stračí hnízda.

V poslední době se ze straky obecné stává spíše synantropní druh. Pozorovali jsme to u pražských přátel, kdy stromy ve vnitrobloku v Dejvicích, který obývají, jsou strakami a jejich hnízdy takořka obsypány. V Brně zatím aby straku ve vnitřním městě pohledal. Také u nás na předměstí je nepotkáváme často a přímo v naší lodžii jsme straku zastihli prozatím pouze jednou.

Věnovala se přitom činnosti, z níž je často obviňována: krádeži vajec. Naštěstí nikoliv poštolčích. ale holubích. Bylo to na konci září 2012. Přiletěla, prohlížela si důkladně obsah lodžie a pak slétla dolů a sebrala jedno z vajec, které se tehdy našim nevítaným holubím návštěvníkům podařilo snést, do zobáku a zmizela s ním někam směrem k lesu. Dokladem jsou tyto záznamy z kamer:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..