Staronově O myších a poštolkách

I když se to možná s ohledem na počet příspěvků v archivu blogu nezdá, máme tu čest uvítat Vás na zbrusu novém blogu / bloku věnovaném „našim“ poštolkám a další zvířeně, která se nám do jeho obsahu a do života během let vloudila.


Podařilo se nám, i když nelze říci, že zrovna bezbolestně, přestěhovat obsah původního stejnojmenného blogu včetně ilustrací, takže náš nový blog je vlastně staronový.  Je to stále poněkud staveniště a je na něm ještě hodně ku vylepšení, ale to základní již snad funguje.  O tom, co zde všechno najdete, se více dozvíte zde.
Blog starý najdete na sy-sy.cz/blog.  Pokud Vás zajímá, proč a jakými cestami se dostal na tuto novou adresu, podívejte se s námi trochu do historie…

O blogu / bloku prvním aneb původním

Blog / blok O myších a poštolkách vznikl z potřeby dát pozorovatelům online přenosu ze soukromého života poštolky obecné v naší lodžii alespoň základní informace o tom, co v přímém přenosu dění z naší lodžie vidí i co zrovna nevidí.  Použili jsme k tomu blog, který byl součástí služby PhotoStation na naší historicky první Synology NAS DS509+, kterou jsme pořídili v roce 2009 za účelem nahrávání videozáznamů . Ke spuštění PhotoStation a Blogu (verze 3) jsme se odhodlali až v roce 2013.  Blogovací nástroj to byl velmi jednoduchý:  základní nastavení vzhledu, rovnocenné příspěvky provázatelné s fotografiemi a videozáznamy z PhotoStation kouzelným příkazem „Blog it“,  žádné stránky… Nejprve jsme ho vyzkoušeli offline a poté před koncem roku 2014 zveřejnili na http://postole.axiscam.net:808.

O blogu / bloku druhém aneb záložním

Pokud provozujete blog výše uvedeným způsobem, tak řečeno podomácku dochází zákonitě je jeho občasným výpadkům.  Leckterý příznivec „našich“ poštolek se na něj nedostal i pro ten nešťastný port 808, který nemusel mít povolený.  Základní obsah blogu (část věnovanou dění v naší lodžii a historii „našich“ poštolek)  jsme proto odzálohovali na Bloggeru. Pod názvem Falco tinnunculus brunensis tam vznikl a dosud běží blog tak řečeno záložní.  Zřejmě si ho necháme i do budoucna, pro případ, že by u nás doma opět hořelo jako v roce 2006.

O blogu bloku třetím aneb stěhovacím

Letos v červnu začala naše milovaná Synology NAS DS509+ usilovně blikat a pípat. Nejprve to vypadalo, že ji ukonejšíme výměnou větráku, ale zdá se, že pomalu dožívá. A tak jsme stěhovali data poštolčí PhotoStation na mladší DS2411+.  na níž běží Surveillance Station od roku 2013. Shodou okolností celá ta velká, vlastně naše největší DiskStation  rovněž počátkem letošního léta havarovala. Inu, když už , tak už… Tuto černou skříňku se naštěstí  podařilo znovuoživit a přemístit na ni data poštolčí PhotoStation. Pak už stačilo jen zprovoznit blog a naimportovat do něj zálohu blogu nejstaršího.

Byl to nezbytný mezikrok, pokud jsme chtěli překlenout propast mezi PhotoStation a blogem verze 3, jejich aktuální verzí 6 a redakčním systémem WordPress. Import zálohy na  nový Synology blog sy-sy.cz/blog proběhl vcelku hladce.: texty příspěvků OK, ilustrace OK (jejich struktura na PhotoStation je stejná), — ale všechna videa se odpojila a „díky“ tomu, že příspěvky získaly nové identifikátory vzaly za své i vazby mezi nimi. Základ se podařilo ručně opět navázat a tak je tu oživená kopie původního blogu na sy-sy.cz/blog. Je v ní zakonzervován obsah blogu před havárií. Poté jsme stáli před volbou, zda na Synology blogu pokračovat dále, nebo zkusit export blogu do WordPressu.

O blogu / bloku čtvrtém aneb tomto zde a nyní

Jelikož blog byl již před před havárií obtížně spravovatelný a aktuální verze 6 Synology blogu navázaného na PhotoStation (i ona se změnila) není oproti verzi 3 žádná výhra, rozhodli jsme se přejít na WordPress. Doporučila nám to ostatně již PhotoStation když jsme třetí migrační blog zakládali a ona se důrazně dotázala, zda tak chceme opravdu učinit a nepoužít raději WordPress.

A tak tu máme tento staronový blog / blok  O myších a poštolkách.  Import ze Synology PhotoStation blogu třetího aneb stěhovacího proběhl hladce pokud jde o texty. Vzájemné odkazy mezi příspěvky a jejich vazby na dokumenty  foto a videoarchivu na PhotoStation vzaly ovšem za své.  Došlo tedy opět na jejich ruční kontrolu a znovunapojení.  Neděláme si iluze, že se nám všechno podařilo odchytit.  Přiznáme se, že jsme poněkud zápolili i se šablonou Twenty Seventeen.  Nezvolili jsme ji proto, abychom byli „in“, ale chtěli jsme prostředí tohoto blogu jednoduše pro nás samotné odlišit od dalších blogů, na jejichž tvorbě se podílíme (Syrový a Syrová. architekti, SOVAMM, SOVPIS, Pro(Pa)GIS).

Čas ukáže, zda se nám to tu podaří vylepšit a lépe vésti  ku spokojenosti naší i vaší. Pokud máte nějaké dotazy či náměty náměty neváhejte a napište nám na posta.postole@gmail.com.

 

Aktualizováno 08/03/2024 19:01

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..