Sídla bezpečná pro ptáky

Česká společnost ornitologická má nový projekt „Sídla bezpečná pro ptáky“. Podrobněji se s ním můžete seznámit v článku Proč ptáci žijí s námi a co z toho mají? na stránkách ČSO.

Součástí projektu je dotazník, jehož vyplněním můžete napomoci ČSO získat informace o tom, jaké povědomí mají lidé o nebezpečích, která ptákům v jejich sídlech hrozí.

Pro ilustraci přidáváme jeden loňský snímek vrabce polního ze střechy našeho panelového domu. Vybíráme ho z řady opeřenců, kteří s námi pod jednou střechou bydlí nebo nás občas navštíví, neb před někollika dny (20. března) jsme s ním měli možnost oslavit světový den vrabců (World sparrow day). Vrabci domácí se nám v poslední době připletli do cesty pouze na venkově. Snímek je z prosince minulého roku ze Zaječí; a bylo jich tam opravdu plné křoví, jak se na vrace sluší a patří. Pokud se o vrabcích a o tom, proč jich nejen u nás ubývá, přečtětete si brožuru ČSO Pták roku 2003 nebo Proč ubývá vrabců na stránkách ČRo. Vědecké poznatky o vrabcích ovšem nejvýstižněji shrnul Emanuel Frynta:

„Vrabčáci byli zvědaví, co všechno o nich věda ví – i letěli to vyzvědět až do Akademie věd. A od té doby věda ví, že vrabčáci jsou zvědaví.“

S projektem Sídla bezpečná pro ptáky související kampaně ČSO: