Líhnutí.

První letošní poštolče se vylíhlo 18. května ráno asi o den dříve, než jsme čekali. Podíl na tomto předstihu má zřejmě jak samička, která začala sedět už mezi čtvrtým a pátým vejcem ze šesti, tak sameček, který se ukázal býti nesmírně svědomitým v sezení. Vejce nebyla téměř po celou dobu sezení ponechán jen tak…

První poštolče se poprvé objevilo v záběru kamer, když samička pod sebou vejce urovnávala v 9:16. V 9:48 ji pak vystřídal sameček, takže poštolče bylo lze spatřit v plné jeho kráse. V 11:15 se samička rozhodla, že by to chtělo myše na krmení a doletí si pro něho. Obratem se vrací, takže je jasné, že ho vzala ze „spíže“. Ale, i když ho začne porcovat, tak nekrmí a po chvíli myše odloží do kouta. Pak se k němu ještě vrátí v 11:46, ale i když to vypadá, že začne krmit, tak pípající poštolče zřejmě žádné sousto nedostalo. Ve 12:07 sameček při střídání na hnízdě myše odloženého v koutě odnáší.

Vypadá to, že samička bude potřebovat krmení natrénovat.

Samička diskutuje s prvním poštolčetem o tom, jak se má správně krmit (2015/05/18).

Ve 12:14 samička žere skořápku. Ve 12:19 sameček přilétá s novým myšem a samička se opět pouští do porcování a společně s prvovylíhnutým poštolčetem se učí krmit. Poštolče dostává několik soust, z nichž některá, která se mu samička snaží vnutit, jsou poněkud větší, než na jaká jsme byli zvyklí u samiček v minulých sezónách. Ale snad jim oběma matka příroda správně napovídá a brzy získají potřebnou praxi…

Ve 12:40 – sameček přichází loudit na samičce, aby ho pustila na vejce, což samička odmítá. Tak aspoň odnáší zbytek myše ze 12:19 odloženého v koutě. V tom se chová tak, jako samečci předchozí. Na hnízdě nemá nic zůstat. Přebytky patří do spíže. To, že sameček sedí ne vejcích i v době, kdy už selíhnou poštolčata, je ale něco nového. Doposud ti samečci, kteří pečlivě samičku na vejcích střídali, to po vylíhnutí prvního poštolčete vzdali.

Když ve 14:40 sameček přináší myše, tak se ukazuje se, že pod samičkou se skrývá dvé poštolčat. Samička už suverenně obě krmí. Takže matka příroda instruktáž zvládla. Poštolčí emancipace oproti tomu, co popisoval Brehm, zjevně postupuje mílovými kroky.

V pozdním odpolední se pak mezi 17:46-17:49 se v přímém přenosu pod samičkou vylíhlo třetí poštolče. Při krmení v 18:24 bylo ještě mokré..

Poslední z výjimečných událostí prvního dne líhnutí byla návštěva poštolčího vetřelce, který se v 19:01 odvážil přistát na zábradlí a byl zahnán společnými silami poštolčího páru.

Pokračování zítra….