V očekávání

Poštolky v naší lodžii už 26. den pečlivě sedí na vejcích, která se i sameček přes své mládí a nezkušenost naučil bravurně zasednout. Střídá spolehlivě samičku a občas se zřejmě hlásí o sezení jen tak, aby se samička mohla prolétnout, a hlavně, aby sám mohl na vejcích posedět. Kromě toho, že jí nosí proviant na hnízdo, mají zřejmě ještě někde poblíž společnou spíž, jejíž místo se nám zatím nepodařilo přesně identifikovat.

Oba na vejcích provádějí úkony potřebné pro zdárný vývoj zárodků. Otáčejí se na nich, obracejí je tak a po zasednutí s nimi klechtají do stran. Období intenzivního zahřívaní, odborně nazývané inkubace se přitom pomalu chýlí ke konci.

Inkubací se rozumí období, kdy sedící pták svým tělesným teplem zahřívá vejce na poměrně stálou teplotu okolo 38 stupňů C. K efektivnímu přenosu tepla má vytvořeny nažiny na spodní části těla. Kůže v těchto místech je zduřelá a extrémně prokrvená. K této změně dochází postupně před a v začátku inkubace, takže předávání tepla zpočátku méně efektivní. Poštolky začínají inkubovat až po snesení většiny vajec, tedy když je sneseno předposlední nebo poslední vejce, někdy i po snesení posledního. Poštolka začne obvykle na vejcích posedávat už dříve, ale k vývoji zárodků přitom nedochází.  Zaručuje se tím, že mláďata se vylíhnou synchronně a mají lepší šanci na přežití ve hnízdě.

Doba inkubace se uvádí 28 dní. Z pozorování z minulých let (viz. přehled hnízdních sezón, statistické kalendárium) víme, že to odpovídá skutečnosti. Letos by se poštolčata měla začít, podobně jako v sezóně 2012 klubat kolem 20. května. Pokud je všechno tak, jak má býti, tak se mláďata začnou ozývat již 48 hodin před vylíhnutím slabým pípáním. Stane se tak v době, kdy zárodek tak celkem konstantně reaguje na zvyšující se nedostatek kyslíku a začíná dýchat plícemi. Samička na blížící se líhnutí reaguje obvykle tak, že se příliš nevzdaluje z hnízda a samečka, který ji po dobu sezení střídal, kategoricky zahání.

Uvidíme, jak to bude probíhat letos u nás, a zda se dočkáme ochmýřených bílých kuliček. když letošní pár, především sameček, je tak mladý.

Vzpomínka na rok 2014. Sameček si vytahuje zpod samičky a prohlíží prvního vylíhnutého potomka (2014/05/14)