Vejce a on

Jak známo z románu Betty MacDonald s vejci to nemusí být vždy jednoduché. Když samička letos snesla 13. dubna první vejce, sameček se s ním nejprve seznamoval tak, že ho, dalo by se říci oťukával. Ve skutečnosti ovšem do vejce nekloval, ale zkoumal ho otáčením a kotoulením. Jeho první setkání s vejcem (ve svém krátkém životě něco takového nejspíše viděl poprvé) je zachyceno na videu, které si můžete prohlédnout na videozáznamu:

Nešlo ovšem jen o to vejce důkladně prozkoumat. K rodičovským povinnostem poštolčího samečka patří i zahřívání vajec v době, kdy se samička vzdálí, aby se nakrmila proviantem, který jí přinese. Sameček tedy musel vyřešit problém, jak vejce zasednout aniž by z pod něj čouhala. Jeho snažení můžete rovněž ocenit na videu:

Naštěstí mohl trénovat v době, kdy samička ještě trvale na vejcích nesedí. Snáší totiž vece obden, ale aby pak nebyly mezi poštolčaty příliš velké rozdíly, začíná sedět na vážno až na vejci předposledním. Zkušená samička (jako ta z roku 2011) pak líhnutí dokáže synchronizovat tak, že se poštolčata vyklubou během 24 hodin.

A propos, vejce jsou dnes již čtyři, samička na nich zřejmě už trvale sedí a sameček sezení také takřka bravurně zvládá.

Sameček vyrušený z průzkumu vejce samičkou vracející se na hnízdo (2015/04/14).

Sameček pokoušející se vyřešit problém, jak zasednout vejce (2015/04/17).