O rorýsech

Můžeme je očekávat do tří týdnů. Ze svých zimovišť se vrátí jedni z nejpodivuhodnější ptáků u nás žijících. I když si je leckdo může plést s vlaštovkou, náleží do řádu svišťounů a jsou příbuzní  americkým kolibříkům. Rorýs obecný (apus apus) je dokonale přizpůsoben životu ve vzduchu a za letu i spí. I když také námluvy a páření rorýsů probíhají ve vzduchu, tak hnízdění ve vzduchu doposud nezvládli. Původní hnízdiště ve skalních štěrbinách a dutinách stromů jim již delší dobu z velké části nahrazují lidské stavby (v hesle německé wikipedie je zmiňován příklad z švábského města Hall – Schwäbisch Hall). Vybírá si v nich díry ve zdech, krovy, škvíry pod římsami a trámy i ve větracích otvorech a jiných skulinách panelových domů. Hnízda si staví z rostlin a peří nasbíraných za letu a slepuje je slinami. V Číně jsou rorýsí hnízda, známá pod názvem vlaštovčí, považována za nepřekonatelnou pochoutku.

V našem panelovém domě rorýsi bydlí již nějakou dobu. kromě toho, že je hnízdění zaznamenáno v online databázích (viz. databáze registrovaných hnízdišť synantropních druhů ptáků (rorýs obecný, jiřička obecná, kavka obecná), rorýsi nám o sobě jakožto obyvatelům posledního patra našeho panelového domu dávají v hnízdním období jasně vědět svištěním za našimi okny. Z oken našeho bytu je máme takřka na dosah, když se na poslední chvíli vyhýbají domu. kam je láká je hmyz, který se zdržuje u vyhřátých zdí. Při západním průčelí jsou to velká hejna, ale objevují se v nemalém počtu i na východní straně domu. Jak to právě s těmi východními dopadne, ukáže letošní akce zateplování panelového domu.

Oficiálně by zde měli pobývat od 20. dubna do 10. srpna, což je období během kterého by jejich hnízdění nemělo být rušeno. Chcete -li se o rorýsech dovědět více, podívejte se do odkazů uvedených níže. Základní informaci podává brožura Pták roku 2004, kterou vydal ČSO.

Co se soužití poštolek a rorýsů týče, tak ptáky v letu poštolka neloví a na rorýse v letu prostě nemá. Na jaře roku 2008 byl nicméně na sídlišti Jana III. Sobieskiego v Poznani pozorován samec poštolky vybírající hnízda rorrýsů (viz. překlad článku Zbigniewa Urbańczyka Rorýs jako kořist poštolky). Nutno poznamenat že u „našich“ poštolek jsme zatím žádné přinesené rorýsi nezaznamenali. Ptáky obecně loví v letech nedostatku oblíbených hlodavců, na které se specializují a kteří jim zřejmě i z neznalosti čínské kuchyně daleko lépe chutnají.

 Ilustrační foto: By Keta (Detail of Apus_apus_flock_flying.jpg) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons 

  • Anglicky: Common Swift
  • Česky: Rorýs obecný
  • Francouzsky: Martinet noir
  • Italsky: Rondone
  • Latinsky (vědecký): Apus apus
  • Maďarsky: Sarlósfecske
  • Německy: Mauersegler
  • Polsky: Jerzyk zwyczajny
  • Rusky: Чёрный стриж, башенный стриж
  • Španělsky: Vencejo común
  • Slovensky: Dážďovník tmavý (obyčajný)

Odkazy:

Hnízdění rorýse obecného online:

Aktualizováno 2017/03/21